מאמרים - משרד מדידות
1. הבניין הגבוה בעולם
בניין בורג' (מגדל) חליפה הינו נכון להיום הבניין הגבוה ביותר בעולם.
הבניין נמצא בדובאי ומנשא לגובה של לא פחות מאשר 828 מטרים (169 קומות) עלותו נאמדת ב - 1.5 מיליארד דולר.
הבניין נקרא על שם שליטה של אבו דאבי השכנה השייח חליפה בן זייד אל נהאיאן.
למי שמתעניין ברכישת נכס במגדל ,אז זהו שמאוחר מדי הכל נמכר עוד בטרם הושלמה הבנייה,למי שמעוניין לקנות יד שנייה מדובר בכ - 3,000 דולר למ"ר.
אותנו כמודדים פחות מעניין המחיר למ"ר אלא כיצד מצליחים לשמור על ניצבות המבנה בגבהים בלתי נתפסים שכאלו,ואיך אנחנו בתור מודדים יכולים לתת נתונים מהימנים לגבי מקום,גובה וניצבות למתכננים ולבונים.
לצורך המדידות של בורג' חליפה נדרשו למספר רב של נקודות בקרה בשל מורכבות המבנה בבנייתו לגובה ,היה הכרחי לבנות
מערכת מדידה כזו שתוכל ליצור מספר רב כזה של נקודות ותוכל לעבוד בתנאים בהן הבניין זז.
לא אכנס לפירוט כל המרכיבים הגורמים לתזוזת הבניין,אדגיש רק את העיקריים שבהם ביסוס לא סימטרי לחלוטין, שקיעה בעקבות עומס גדל,שינויים ודפורמציות שונות בחומרי הבנייה (בטון,ברזל וכו') במשך היום כתוצאה מהאפקט הסולרי שבו צד אחד של הבניין חשוף לשמש בעוד שהשני מוצל הבטון בצד החשוף לשמש מתרחב ביחס לצד השני ובהפרש של 10 מעלות יכול להביא לתזוזה של עד 25 מ"מ לשעה (במהלך של 6 שעות כאלו צפויה תזוזה של 150 מ"מ), תזוזות דינמיות במרווחי זמן של 10 שניות עד 15 דקות כתוצאה מרוחות ,עומס פתאומי,תהודה פנימית של המבנה.
בתחילת הבנייה השמשו בטכניקות המוכרות של חיתוך לאחור ונקבעו לצורך כך 6 נקודות מוצאמסביב לאתר,הנקודות בוטנו לקרקע בעומק של 15 מ' ובמרחק של כ - 150 מבסיס המגדל.
עד לקומה 20 היה אפשרי לבצע חיתוך לנקודת המוצא ממכשיר טוטאל סטיישן שנמצא על משטח הבטון בכל קומה וומנו סומנו הצירים הנדרשים,כאשר הטפסנות החיצונית עלתה קומה הועברו אליה נקודות הקשירה בצורה מקבילה לצורך סימון החלק החיצוני ולאחר יציקת הקומה הבאה שוב חיתוך לנקודת המוצא בקרקע וחוזר חלילה עד לקומה 20.מדידות שבוצעו מהקרקע אישרו את ניצבות המבנה ומיקומו. ככל שעלו בגובה לא ניתן היה לבצע חיתוך לנקודת המוצא הקרקעית בשל בעיות ראות וכמו כן היה צריך להתחיל להתחשבבתזוזות הבניין כפי שהזכרתי קודם לכן. באופן תאורתי על המודד לדעת בכל נקודת זמן בכמה סוטה ציר המדידה המתוכנן מרשת הצירים המתוכננת ואת מיקומו המדוייק של המכשירבאותה נקודת זמן בדיוק! עם זאת ערך ממוצע של הפרמטרים שהוזכרו המחושב במהלך זמן קצר יכול להספיק.
כדי להתגבר על הבעיה נעשה שימוש במערכת מדידה המורכבת מ - 3 גי.פי.אס שמוקמו בנקודות גבוהות על עמודים בפינות התפסנות מתחת לאנטנות הגי.פי.אס חוברה פריזמה של 360 מעלות והטוטל סטיישן מוקם על גבי משטח הבטון בנקודה כזו שרואה את 3 הגי.פי.אס.
במשך שעה בוצעה קליטה של לווינים תוך כדי שהטוטל סטיישן מבצע קריאת מרחק וזוית לפריזמות שמוקמו מתחת לאנטנות הגי.פי.אס,וקריאה לנקודות בקר ששימשו את משטח התפסנות. לאחר עיבוד הנתונים ניתן לקבל את מיקום הטוטל סטיישן כתוצאה של ממוצע החיתוכים שבוצעו באותה שעה. בשלב הבא מבוצעת התמרה של נקודות הגי.פי.אס והטוטל סטיישן למערכת מקומית וזאת ע"פ הקריאות שבוצעו לנקודות הבקרה שעל משטח התפסנות,ומכאן ניתן לסמן את כל הצירים במערכת מקומית של אותה קומה. קיימת כמובן בעיית הפילוס במכשירים בשל תזוזת הבניין אך לא ארחיבעל כך כעת.
|